Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/p45174/domains/schylgenieuws.nl/public_html/cms/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 99

Dellewal: (van onroerend naar) onTroerend goed


Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/p45174/domains/schylgenieuws.nl/public_html/cms/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 99

Vier vrouwen van Terschelling richten de Stichting Natuurherstel Baai Dellewal (afk. Stichting Baai Dellewal) op. De Stichting heeft als doel door middel van crowdfunding en fondsenwerving de gronden van Dellewal te verwerven om hotelbouw op die plek te voorkomen. Zij maken zich grote zorgen over het verdwijnen van de schoonheid van Terschelling op Dellewal. Directe aanleiding is het afgelopen dinsdag in de gemeenteraad besproken plan van de heer Westers voor de uitbreiding van hotel Schylge met 72 hotelkamers of 36 (verkoop)appartementen op Dellewal, het meest unieke duin van West-Terschelling. In het verleden is gesteld dat het huidige hotel Schylge het einde zou zijn van de bebouwing aan de oostkant van West-Terschelling. Daar wijkt dit plan dus van af. De boekwaarde van de vroegere dancing Dellewal drukt te zwaar op de begroting, aldus B&W. Uit financiële angst wil B&W een unieke plek met een waarde van esthetische miljoenen voor slechts een fractie verkopen aan de eerste de beste. Met dit initiatief biedt de verse stichting de gemeente een reëel alternatief.

Wat zie je als je met de boot aankomt? De Brandaris, het Seinpaalduin, het dorp West en de baai van Dellewal. Een schitterende baai, uniek in Nederland, uniek in Europa en uniek in het hele Unesco Waddenerfgoed. Dellewal is meer dan een natuurlijk duin- en kweldergebied op een centrale plek aan de rand van West. Dellewal is emotie. Daar wordt gezoend, gezond, gerust, genoten, geromantiekt. Daar klopt het hart van de eilanders. Daar beleven eilanders en gasten een zeldzame schoonheid van het weidse wad, wolkenluchten, zonsopkomst en -ondergang. Vanaf de hoogte het uitzicht over het dorp West, de boten in de haven en op de Waddenzee. Beneden ontmoeten de duinen het wad, een zeldzame combinatie. Op korte afstand bestaan veel natuurlijke gradiënten in droge, natte, zoete, zoute, warme en koude plekken. Dellewal is rijk aan natuur en van belang voor ons allemaal, of je nu hotelier, fietsverhuurder, jachtschipper, gemeentebestuurder of ‘gewoon’ eilander bent. Een gebied om heel trots en heel zuinig op te zijn. Behoud van het natuurlijke aanzicht van Dellewal is daarom van economisch, ecologisch én emotioneel belang voor ons allemaal.

Een nieuw groot hotel betekent ook een verdere afroming van de markt ten gunste van investeerders die zelf ver weg wonen. Terschelling heeft al te veel hotel- en appartementen aanbod.

Het kan ook anders! Wat is het aanzien van een oorspronkelijk, niet-versteend blond duin ons waard?

Het unieke Dellewal vraagt om een unieke aanpak. Een aanpak vanuit het idee dat Terschellingers en eilandgasten hun kostbare omgeving zelf vormgeven. Een gemeenschappelijke inzet voor een gemeenschappelijk doel: het behoud van het natuurlijke aanzicht en natuurherstel van Dellewal passend in een goed doordachte totaalvisie op het waterfront van West.

Stichting Baai Dellewal wil met het uitgeven van certificaten iedereen, ook eilandliefhebbers aan de wal, de kans geven om collectief eigenaar te worden van een stukje Dellewal. Met dit geld, aangevuld met donaties, sponsoring, legaten en fondsenwerving wil de Stichting Baai Dellewal de locatie van dancing Dellewal met omgeving kopen en terug geven aan de natuur. Zij maakt zich sterk zo ook na realisatie van de nieuwe campus ook het Victoria-terrein terug te geven aan de natuur.

De stichting heeft wel idealen maar geen winstoogmerk.

Bron: Persbericht Stichting Baai Dellewal www.baaidellewal.nl

Reacties

Reacties

Powered by Facebook Comments

Dit vind je misschien ook leuk...

css.php