Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/p45174/domains/schylgenieuws.nl/public_html/cms/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 99

EVT mag doorgaan met de veerdienst


Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/p45174/domains/schylgenieuws.nl/public_html/cms/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 99

EVT heeft vandaag het spoedappèl gewonnen tegen de beslissing van staatssecretaris Mansveld om de aanlegvergunning in te trekken, in december verloren ze al het kort geding. Tijdens het spoedappèl ging het er verhit aan toe maar de staatssecretaris en Doeksen trekken nu aan het kortste eind.

Het gerechtshof stelt dat EVT meer bij de oplossing van het conflict betrokken had moeten worden. Het hof betwijfelt of de verliescijfers van Doeksen daadwerkelijk kloppen: “Het hof vindt het op zich terecht dat de Staat zich het belang aantrekt van een goede veerdienst. Tóch vindt het hof dat de huuropzegging niet zorgvuldig is geweest. Volgens het hof had de Staat met EVT moeten overleggen over eventuele andere oplossingen, die voor EVT minder ingrijpend zijn. Daarnaast twijfelt het hof over de financieel-economische onderbouwing van de problemen bij TSM. Tot slot is het volgens het hof niet juist om met deze huuropzegging vooruit te lopen op de beslissing van het CBb, waar EVT zeker niet minder kansen heeft dan de Staat en TSM. Daarom heeft het hof de beslissing van de voorzieningenrechter vernietigd en geoordeeld dat EVT vanaf 1 februari 2014 kan blijven varen.”

De Spathoek ligt nu nog voor onderhoud aan de kant en zal nog het dok in moeten, de veerdienst zal dus waarschijnlijk niet eerder hervat worden dan in maart. Eerder gaf directeur Rob van EVT al aan dat als de het spoedappèl gewonnen zou worden het Rijk een schadeclaim kan gaan verwachten wegens gederfde inkomsten, de afgelopen maanden is er door het dreigende vaarverbod nauwelijks tot niet meer geboekt voor het komende jaar.

Naast deze uitspraak loopt er nog een zaak bij het Europese Hof, deze lijkt vooral te draaien om het feit dat de Waddenzee in Nederland is aangemerkt als binnenwater, waardoor het Rijk meer mogelijkheden heeft om concessies onderhands te gunnen en te sturen. In Duitsland word de Waddenzee gezien als een open zee, daar worden de concessies wel openbaar aanbesteed. Mocht de Waddenzee toch als zee aangemerkt worden dan zal dit niet alleen gevolgen hebben voor EVT en Doeksen maar ook voor veel andere zaken.

Reactie Rederij Doeksen:

“Wij zijn teleurgesteld in de uitspraak. En niet in de laatste plaats voor de eilanders, die recht hebben op een stabiele, continue veerverbinding met de wal. De komende dagen gaan we het vonnis bestuderen, vaststellen wat de consequenties zijn en ons beraden op de noodzakelijke maatregelen. Deze zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra de maatregelen helder zijn, zullen deze met alle contractpartners van het Openbare Dienstcontract (gemeentes Terschelling en Vlieland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat) in de Commissie Bootdiensten worden besproken.”

Reactie EVT:

Rob geeft in een reactie bij Omrop Frylsan aan dat hij toch wel goede verwachtingen had over de uitspraak en dat deze zijn uitgekomen zijn een enorme opsteker. De schuld dat de Spathoek morgen nog niet in de vaart kan gaan legt hij bij Mansveld neer, de Spathoek kon de afgelopen weken niet klaargemaakt worden door deze zaak. Hij staat open voor gesprekken met Doeksen en het Rijk, maar gaat er niet meer zelf achter aan, de deur staat open maar de andere partijen moeten nu naar EVT toe stappen.

Later meer.

PDF met de complete uitspraak:

Uitspraak-Spoedappel-EVT

Reacties

Reacties

Powered by Facebook Comments

Dit vind je misschien ook leuk...

css.php