Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/p45174/domains/schylgenieuws.nl/public_html/cms/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 99

Reeënstichting Terschelling opgericht


Warning: Use of undefined constant linklove - assumed 'linklove' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/p45174/domains/schylgenieuws.nl/public_html/cms/wp-content/plugins/facebook-comments-plugin/class-frontend.php on line 99

Sinds februari 1992 heeft het ree zijn plek op Terschelling gevonden. Het ree floreerde op het eiland in de jaren 1998 – 2008 waarbij we met regelmaat een ree konden spotten. Echter de laatste jaren neemt de zichtbaarheid zienderogen af, stelt de nieuw opgerichte Reeënstichting Terschelling. Ook ziet de stichting vele verbeteringen als het gaat over het beheren van deze diersoort met als doel een gezonde reeënpopulatie te krijgen en te behouden. Dit bleek reden genoeg om afgelopen zomer een stichting op te richten met de naam: Reeënstichting Terschelling.

Doel

De hoofddoelstelling van de kersverse Reeënstichting is om een gezonde reeënpopulatie te krijgen en te behouden, waarbij zichtbaarheid van, kennis van en begrip voor het ree aandachtspunten zijn. De Stichting heeft net een nieuwe eigen website gelanceerd, geheel in het teken van het ree op Terschelling.

Voorzitter van de nieuwe Reeënstichting Roelan Schroor vertelt: “Gek genoeg heeft bijna ieder mens wel een mening als het gaat over jacht en beheer in Nederland. Echter heel vaak wordt de mening te snel verkondigd, is er gewoon onvoldoende nagedacht of ontbreekt het aan essentiële kennis om die mening te onderbouwen. Dat is betreurenswaardig, vooral omdat dit soort meningen wel de publieke opinie voeden en veelal het ree zelf er helemaal niet bij is gebaat!

De Reeënstichting Terschelling wil deze mensen, maar ook terreinbeheerders, jagers, natuurliefhebbers, faunabeschermers, en ieder ander die iets meer over het ree wil (of zou moeten) weten, heel graag voorzien van een perspectief gestoeld op feiten, cijfers, kennis en ervaring. Met de website hopen we meer kennis over -en meer begrip voor- het ree op Terschelling te kunnen oogsten. Het staat uiteraard nog in de kinderschoenen, maar alle tips om de site te verbeteren zijn welkom!”

Jacht en Beheer

Het ree in Nederland is onlosmakelijk verbonden met jacht en beheer op het dier. Zo ook op Terschelling. De Reeënstichting vindt echter dat het huidige reebeheer, de plannen daarvoor en de uitvoering daarvan voor veel verbeteringen vatbaar is. “Dan kan je wel vanaf de zijlijn blijven kijken, maar je kunt er ook wat aan proberen te doen!”, zegt Nick Heetkamp, secretaris en tevens penningmeester van de Stichting.

Heetkamp vervolgt: “Onze ideeën zijn gestoeld op de gedachte dat ‘het ree er niet is voor de jager maar de jager is er voor het ree’. Met die gedachte en samen met de kennis en ervaring van onze coördinator Jan M. Smit moeten we toch ook op Terschelling wat voor dit bijzondere dier kunnen betekenen.”

Transparantie

De stichting streeft een hoge mate van transparantie na. Schroor “Het ree zelf is een meester om zich te verschuilen. Dat is het laatste wat we willen als we het hebben over het reebeheer. Toch zien we dat overal mis gaan en daarom willen we met onze Stichting iedereen meenemen in onze overwegingen en onze donateurs de ruimte geven voor hun inbreng”.

Doe mee

De stichting benadrukt dat het niet louter een club met jagers is. Het is een stichting voor belangstellenden die een gemeenschappelijke passie hebben. Dus voor fietsers, wandelaars, biologen, boswachters, jagers, liefhebbers van de eilander natuur, hondeneigenaren, vogelaars én keukenprinsen en prinsessen, want, zo stelt de stichting, een stukje vlees van het ree of ander wild is een eerlijk èn heerlijk stukje vlees.

Een ieder kan zijn of haar steentje bijdragen om de doelstellingen van de Stichting te helpen verwezenlijken. Schroor: “Het simpel in de lucht houden van een website en een bankrekening kost al geld. Maar het aanschaffen van maatregelen voor wildbeheer, zoals bijvoorbeeld wildspiegels, is zonder meer een kostbare aangelegenheid. En naast financiële middelen is er vrijwillige fysieke inzet nodig op termijn. Dus we zijn blij met iedere kleine of grote donatie en/of met je aanmelding als vrijwilliger in de toekomst. Op de site staat hier alle informatie over.”

En hoe kwam het ree nou op Terschelling?

“We hebben onze coördinator gevraagd om nu eindelijk eens te vertellen hoe het zit, hoe dat is gegaan. Hij was zo vriendelijk om dit uitgebreid op papier te zetten en als download beschikbaar te stellen op de website www.ReeTerschelling.nl.” aldus het bestuur.

Reacties

Reacties

Powered by Facebook Comments

Dit vind je misschien ook leuk...

css.php