West aan Zee

West aan Zee, ook wel Paal 8 genoemd, is een vakantie dorp aan het Noordzee strand van Terschelling op zo’n 6 km van West-Terschelling vandaan. De verbindingsweg “de Longway” werd in de jaren van de Eerste Wereldoorlog aangelegd als werkverschaffings project. De arbeiders zongen daarbij onder andere Engelse liedjes waaronder “It’s a long way to Tipperary” al werd er ook Nederlands aan het nummer toegevoegd:

De Engelse soldaten, gaan zingend naar het front.

Daar regent het granaten en daar zingt men uit één mond:

It’s a long way to Tipperary, it’s a long way to go.

It’s a long way to Tipperary, to the sweetest girl I know!

Na de aanleg van de Longway werd er begonnen met de ontwikkeling van het gebied door de NV Exploitatiemaatschappij Terschelling dat zou moeten leiden tot een complete badplaats van zo’n 4km lang. Het gebied tussen het huidige West aan Zee en Midsland aan Zee zou daarbij ook opgevuld worden met vakantie woningen. Door de recessie van de jaren ’30 en de Tweede Wereldoorlog is het gelukkig nooit zover gekomen. Staatsbosbeheer heeft in de jaren ’60 de overige erfpacht percelen afgekocht en daarna de Exploitatie maatschappij.

In 1916 werd er een badhuis gebouwd dat er tot de Tweede Wereldoorlog heeft gestaan, daarna kwam er een hotel, dit is enkele jaren geleden ook gesloopt en is er op de zelfde plek een nieuw hotel komen te staan. Ook veel van de vakantie huisjes worden nu vervangen of verbouwd naar de eisen van deze tijd.

Op de westelijke kant van het enorme parkeerterrein, een overblijfsel uit een tijd dat men dacht dat het dagjes toerisme met de auto enorm zou aantrekken, staat een schuur waar de KNRM post Paal 8 vanuit werkt. In de zomer worden hier uit regelmatig oefeningen gehouden waarbij eilanders en gasten welkom zijn om toe te kijken.

Accommodaties:

Sandton Hotel Paal 8

Eten en Drinken:

Strandpaviljoen West aan Zee

Restaurant de Grie/Paal 8

Diversen:

KNRM station Paal 8

css.php