Van Dieren stopt na bedreiging

Wouter van Dieren, die met zijn onderzoeksbureau IMRA voor Tulip Oil aan de slag was om afspraken te maken over compensatiegelden voor Terschelling in ruil voor de gaswinning, stopt hiermee nadat hij telefonisch zou zijn bedreigd. Dit meldt hij in de Leeuwarder Courant en de Trouw.

Ook zet hij voorlopig met zijn rol in de totstandkoming van het beoogde informatiecentrum en multifunctionele project de Tonnenloods op een laag pitje. Van Dieren was al meer dan een jaar bezig met afspraken tussen Tulip Oil en het eiland.  Hij is ook al geruime tijd bezig met het Tonnenloods project en vorig jaar opperde hij nog om op het voormalig B&Y terrein een omniversum te bouwen.

Een ontdane Van Dieren meldt in de Leeuwarder Courant: “Je probeert voor het eiland geld los te peuteren voor het geval de gaswinning er wordt doorgedrukt, en dan meldt een anoniem persoon telefonisch dat hij vanwege je aandeel in deze discussie, je huis in Formerum wel even in brand zal steken.” In de Trouw meldt hij: “Ze wilden bij mijn huis komen demonstreren. Terschellingers zijn niet altijd even aardig voor elkaar.”

Een eilander klankbordgroep inventariseerde projecten, die met het geld van Tulip Oil konden worden gerealiseerd, is gisteren ook ontbonden. De Waddenvereniging gaf eerder deze week al aan dat zij niet op de hoogte waren van een groep of convenant ondanks het feit dat zij wel in documenten genoemd worden. De Provincie Friesland maakte gister bekend dat zij geen medewerking willen verlenen aan gasboringen op het eiland.

“We hebben ons huiswerk gedaan en de gemeente geadviseerd om een adviescommissie te laten kijken naar de plannen. Ik heb mij teruggetrokken. Mijn conclusie is dat er op Terschelling geen industriële activiteiten thuis horen. Het is ook niet uit te leggen vanwege de gasbevingen in Groningen. Daar is zo enorm geblunderd door de overheid en de politiek. Dat heeft geleid tot een groot wantrouwen hier op Terschelling”

Op het eiland wordt van Dieren vooral verweten dat er sprake zou zijn van een flinke belangenverstrengeling zou zijn, Tulip Oil was sponsor van het Springtij Festival, dat over duurzame energie gaat.

Bron: Trouw/Leeuwarder Courant

Reacties

Reacties

Powered by Facebook Comments

Dit vind je misschien ook leuk...

css.php